vekový rozdiel

vekový rozdiel

Odoslaťod pedro » Po Okt 05, 2009 8:44 am

Zdravim Vás.
Mám 23 rokov a zamiloval som sa do dievčaťa, ktoré je o 7 rokov mladšie ako ja. Čiže má 16. Vždy ma priťahovali mladšie ženy, ale takýto vekový rozdiel medzi nimi a mnou nikdy nebol. Som do nej zamilovaný "až po uši" a ona do mňa tiež. Rozumieme si. Viem že 7 rokov je normálny vekový rozdiel medzi ľuďmi vo vyššom veku, keďže tam už rozdiely psychické či fyzické nie sú až také okaté.
Problém je v tom, že aj keď k nej cítim, to čo som už opisoval, stále mám zmiešané pocity, som zmätený a bezradný, neviem ako sa mám zachovať. Keď spolu ideme po ulici, stáva sa mi, že sa akoby hanbím za to, že chodím s tak mladým dievčaťom. Sú ľudia, ktorý si z toho robia srandu, majú nevkusné pripomienky typu, "čo práve robí tvoje dievča, učí sa malú násobilku"? Cítim sa úplne nanič, mám ju veľmi veľmi rád, viem že je so mnou šťastná a ja som šťastný s ňou, ale i tak sa niekedy pristihnem pri tom ako uvažujem, že som si s ňou vôbec nemal začínať, a mal by som pokoj.
Priatelia, moje aj jej blízke okolie a rodina tento vzťah akceptujú - aspoň sa tak tvária.
Ja mám stále ale taký ten zmetený pocit, a neviem sa ho zbaviť.
Prosím vás o radu, o pomoc, či je takýto vzťah vhodný, alebo jednoducho čo mám robiť... Viem že nie je vašou právomocou mi presne "nariadiť" ako sa mám zachovať, prosím vás iba o usmernenie.
Vďaka
pedro

Založený: Po Okt 05, 2009 8:29 am

Re: vekový rozdiel

Odoslaťod Richard Gróf » Ut Okt 06, 2009 9:38 pm

Co k tomu dodat? Pary s vacsim vekovym rozdielom existuju aj v mladej dospelosti/adolescencii, nie su len vysadou muzov v strednom veku a ich mladych priateliek. Mate vsak pravdu v tom, ze 7 rokov je vo Vasom veku ine cislo ako 7 rokov v styridsiatke. To, ako sa vztah utvara a vyvija, urcuje mnoho faktorov. Nezavisi ani tak od veku a fyzickej pritazlivosti ako od psychickeho suladu... hodnot, postojov, zaujmov, ocakavani od vztahu a pod. Aj ked to moze zniet ako klise, ale pri behu na dlhsiu trat su prave toto faktory, ktore zavazia najviac. Problem je v tom, ze prave postoje, nazory a potreby sa u mladeho cloveka menia pomerne rychlo. Porovnajte seba v sestnastich a dnes.... Skepsa okolia byva opodstatnena. Riziko neskorsieho nesuladu je vseobecne vacsie ako u vekovo blizsich partnerov. Individualne rozdiely vsak mozu byt velke... niektora 16 rocna dievcina moze samozrejme polahky v nazoroch, zivotnych skusenostiach a vyvoji predbehnut nejednu 20 rocnu. A naopak aj 23 rocny chalan moze byt niektorymi skusenostami alebo postojmi mladsi ako skutocne je (nehovorim, ze je to Vas pripad). Jednym slovom, su aj pary, ktorym to klape.

Hovorite o zmatku a "nevkusnych" reakciach okolia. Zmatok je zvlastna emocia... vacsinou (nie vzdy) skryva nieco, co je nam tazko si priznat... vysledkom je potom vnutorny chaos. Pod zmatkom moze byt strach, hnev, smutok, radost... cokolvek. Pocity, o ktorych v prispevku hovorite Vy, su hanba a laska. Hanba za lasku... Na reakcie okolia sme citlivi vacsinou vtedy, ked odrazaju nejaky nas vnutorny stav, nasu vlastnu pochybnost. Ako uvazujte o hanbe, ktoru spominate? Hanbite sa za dievca - co to znamena? Coho je to hanba? Ako je s Vami spojena? Patri Vam? Ak ano, aky zaver si robite na zaklade tohto vztahu o sebe? Aky je 23-rocny Pedro, ktory chodi s dievcinou o 7 rokov mladsou, vo svojich vlastnych ociach? Co to o nom hovori? - zalezi, ake odpovede (tie mozu byt rozne) si davate a nakolko im verite. Je to problem vztahu, okolia alebo Vasej sebahodnoty? Samozrejme chaos moze mat aj ine priciny napr. strach o buducnost vztahu, nedovera v partnera, neuvedomene ochladzovanie lasky a vela dalsich veci, ktore tu nebudem rozvadzat, lebo su este viac hypoteticke ako tie doteraz :)

Odpoved na Vasu otazku, ci je vztah vhodny, bude mozno blizsie, ak najprv zistite k comu vhodny. Co potrebujete? Vhodny dlhodobo (hladate istotu)? Vhodny pre okolie? Hodny Vas - teda vhodny pre Vase sebadomie? Vhodny pre Vas z hladiska toho, ci v nom dokazete byt stastny? Vhodny vzhladom k partnerke? atd. ...

Viac otazok nez odpovedi... ale tak to pri chaose byva. ;)
....viac o autorovi prispevku na http://www.onlinepsycholog.sk/o_mne.html
Richard Gróf
Site Admin

Založený: Pi Júl 03, 2009 3:05 pm

Naspäť na Zmätok a bezradnosť