Dobrý deň,
mám problém, ktorý trvá už dlhé roky.
V súčasnosti som študentkou dennej formy štúdia, mám 23 rokov a neviem si pomôcť.
Moja matka sa rozišla s otcom pred troma rokmi (nikdy nemali dobrý vzťah). Matka má vážne problémy s celým svetom. Už nejaký čas nepracuje, holduje opäť alkoholu, ale čo ma trápi najviac, neustále mňa a moju sestru vyhadzuje z domu. Našťastie, sestra už situáciu vyriešila - dostala internát, ktorý si aj môže dovoliť, no ja, bohužiaľ bývam s ňou a musím znášať jej agresiu, ponižovanie a nazvem to pravým menom - psychické týranie. Budí ma v noci, hocikedy ma vyhadzuje z domu, pľuje na mňa, ukazuje mi holý zadok, neustále ma núti počúvať ju a jej problémy, ktoré by som jej rada pomohla riešiť, ale bohužiaľ, ona si nijako inak nechce dať pomôcť, ani poradiť, iba ma núti počúvať jej krik a hlúposti a klamstvá. Naozaj, bez príčiny ma hocikedy vyhodí z domu, hoci sa snažím pomôcť jej, brigádovala som počas celého štúdia, finančne som sa snažila vypomôcť, nechodievam ani von, aby som zbytočne nemíňala a ona toto všetko popiera. Celá rodina a okolie vie, čo sa u nás deje, ale všetci sa od toho dištancujú. Problém je aj to, že neskutočne všetko prekrúca. Vyhodila ma z domu a v zápätí volala sestre (keď som si balila narýchlo veci), že som jej povedala, že odchádzam. Chápem jej stresy, ktoré má aj vďaka otcovi, ktorý miesto podpory - stačilo by finančnej, všetko len strpčuje. Voči otcovi necítim absolútne nič, je pre mňa akoby mŕtvy, matku podvádzal, tiež pil a často sa bili. Myslela som, že tým, že sa rozvedú a my ju budeme podporovať, dostane sa z toho, ale opak je pravdou. Jej správanie sa mi javí nerozumným - aj sestre a jedine my dve vieme, aká je skutočnosť, lebo ona má neuveriteľnú manipulačnú schopnosť. Človek by to všetko pretrpel, len za cenu toho, aby mal kde spať, ale proste, teraz už neviem, ako to riešiť, lebo väčšinou sa len prechádzam po vonku, k tomu mám aj prax, kde sa musím tváriť disciplinovane a podávať normálny výkon (študujem učiteľstvo) a navyše, teraz mám finišovať s diplomovkou, ale pochybujem, že ju dokončím, keďže sa väčšinou len túlam a premiestňujem a nemám ani notebook a ani nikoho, kto by mi pomohol, lebo pár kamarátok, ktoré o mojej situácii vedia, mi radia dať ju na políciu, ale ja toto nechcem robiť. Najprv som si myslela, že má nejakú psychickú poruchu, teraz som temer presvedčená, že je to jej zlosť, ktorú si na mne vyburuje. Neviem ani, kam mám ísť. Dnes a včera som strávila u kamarátky, ale tu nemôžem byť už viac, lebo prosto nemôžem obťažovať viac ani ich.
A ešte taká najväčšia sranda - nemám peniaze, takže sa nemám ani kde ubytovať. Teraz mám konkrétne 15 eur na účte a v peňaženke 2 eurá.
Samozrejme, že uvažujem nad samovraždou, aj včera som sa chcela ísť obesiť, aby som už nikdy nikoho nezaťažovala, ale ja prosto nechcem zomrieť kvôli inej osobe.
Prosím vás, pomôžte mi, poraďte mi. Netuším, ako mám ísť zajtra na prax normálne učiť, keď ani neviem, kde budem o pár hodín.