neprijemny sposob oducania dietata od sladkeho

neprijemny sposob oducania dietata od sladkeho

Odoslaťod umbizuzu » Po Jan 13, 2014 11:25 pm

Dobry den,
moj manzel sa rozhodol ze ide 8-rocneho synka oducat od pojedania sladkosti..takym netradicnym sposobom. Rozbalil mu 4 100 g cokolady, k tomu tatranky, krabicky lentiliek, cukriky a lizatka, a kazal mu to vsetko pred nim naraz zjest...syncek plakal, a cokoladu jedol, so slzami na licach...myslela som, ze to hadam bude len zalezitost jedneho dna, no na druhy den sa opakovalo to iste...kedze som mu vycitala, ze chlapca muci, odvolavajuc sa na jeho slzy pri jedeni cokolady, vecer to skusil inak..povedal mu, o 10tej vecer, ze ak zje dalsiu cokoladu, moze sa za odmenu zahrat pocitacovu hru...a Samko suhlasil. Chcela by som sa len spytat..vsak je to absurdne a divne..? O syna sa bojim, nielen po stranke zdravotnej, bojim sa ze ho to moze zmiast, prevratit mu hodnoty (co bolo nespravne je zrazu dovolene), nemyslim si ze moze 8-rocny chlapec najst v sebe moralnu silu, ktoru od neho jeho otec ocakava, bojim sa ze mu to moze ublizit...rada by som poznala Vas nazor na tuto zalezitost.. Vopred dakujem..
umbizuzu
 
Príspevky: 1
Založený: Po Jan 13, 2014 10:38 pm

Re: neprijemny sposob oducania dietata od sladkeho

Odoslaťod Radka Štrbová » Št Jan 23, 2014 1:11 pm

Dobrý deň,

takýto spôsob odúčania môže naozaj vyvolávať silné negatívne pocity. Váš syn má splniť úlohu, ktorá mu mohla pripadať zvláštna, na prvý pohľad možno aj podozrivá, pretože mal zjesť veľa sladkostí naraz, ktoré doteraz zrejme nemal povolené v takej miere a nechce splniť túto úlohu. Nachádza sa v novej, nejasnej situácii, ktorej nerozumie, nevie, prečo sa to deje. Môžu sa u neho objaviť pocity viny za to, že musí jesť toľko čokolády, keď sám nechce. Dieťa je trestané tým, čo má rado a to je náročná situácia, ktorú nie je preň jednoduché pochopiť.
Váš manžel má zrejme dobré úmysly so synom. Hľadá spôsoby, ako ho odučiť od nezdravej stravy, avšak z takéhoto vyvolávania odporu voči sladkostiam môže mať syn negatívne zážitky, pretože dieťa tomuto procesu nerozumie tak, ako dospelý, aj napriek prípadnému slovnému komentáru (pokiaľ bolo synovi vysvetlené, prečo má sladkosti zjesť) nemá kapacitu si to uvedomiť a spracovať tak, ako by si dospelý želal.
Na sladkosti možno istý čas nebude mať chuť, ale myslím si, že by bolo efektívnejšie a najmä vhodnejšie pre zdravie syna skúsiť menej radikálny spôsob, napríklad, redukovaním množstva sladkostí - postupným privykaním syna na to, že sladkostí bude čoraz menej, redukovaním sladenia, vylúčením sladkých nápojov a pod., aby sa odučil od prijímania cukru.
Radka Štrbová
 
Príspevky: 20
Založený: So Feb 23, 2013 9:38 pm


Naspäť na Vzťahy rodičia - deti