od Richard Gróf » So Júl 18, 2009 9:17 am
Ak by sa jednalo o diagnozu OCD, moze Vam pomoct psychiater, moze Vam pomoct psycholog, mozete si skusit pomoct sam alebo mozete skusit hladat pomoc aj niekde uplne inde... Za to, akou cestou sa vyberiete, samozrejme nesiete zodpovednost Vy sam. Ak si vyberiete odbornika, ktory sa podobnej problematike venuje uz dlhsi cas (psychiater/klinicky psycholog), mate vacsie zaruky, ze sa pri vzajomnej spolupraci za ucelom odstranenia symptomov dopustite menej chyb, skod alebo ze sa nedostanete do slepych uliciek. Ak sa rozhodnete pomoct si sam alebo sa rozhodnete hladat pomoc inde, riziko chyb je ovela vacsie. Podobne ako aj pri inych fyzickych ochoreniach... ak nas napr. dlhsi cas picha pri srdci... mozeme to ignorovat, mozeme cakat na spontannu napravu, mozeme skusit nejaky druh samoliecby, mozeme ist za ludovym liecitelom, spytat sa kamaratov, mozeme ist za obvodnym doktorom alebo specializovanym odbornikom - kardiologom.
Samozrejme, nie je 100% zaruka, ze Vam odbornik pomoze k uplnemu vylieceniu, tak ako nie je vylucene, ze si nebudete vediet poradit aj sam. Pravdepodobnost rizika/uspesnosti tychto dvoch postupov je vsak znacne odlisna.
Ak sa predsa len rozhodnete skusit to svojpomocne, nepodcenujte silu vedomosti. Hladajte vsetky mozne informacie o OCD a jej sposoboch liecby (hlavne KBT), skuste sa stat expertom na svoj problem. Dobre informacie Vam mozu pomoct znizit riziko chyb. Este raz davam do povedomia knihu, na ktoru som Vam dal link, ma podtitul "Prirucka pro klienta a jeho rodinu", ak si chcete pomoct sam, odporucam Vam zacat tou knihou.
Ak sa mozem opytat ja Vas, tak co Vas odradza od navstevy psychiatra alebo klinickeho psychologa? Podotykam, ze sluzby oboch su hradene zdravotnymi poistovnami...