strach o veci

strach o veci

Odoslaťod xman » St Júl 15, 2009 9:02 am

Dobry den, mam 17 rokov a moj problem spociva v tom , ze sa strasne bojim o veci t.j. napr. velmi sa bojim , ked trochu viac buchnem s mobilom, potom sa stresujem, ze co ked sa mu nieco stane. Uz s tym nedokazem zit, vsetko 100x kontrolovat ci tomu nic nieje, hoci si poviem, ze vsetko je v pohode aj tak sa bojim. A takisto sa bojim, ked sa napr. ja silnejsie udriem , ze sa mi stane nieco vazne a ked ma nieco trochu dlhsie boli myslim na to najhorsie. Za psychologom momentalne nemozem ist lebo nie som doma. Doteraz mi to trochu prekazalo ale bolo to vcelku v pohode, ale teraz mi to hrozne,hrozne vadi. Prosim pomozte mi niekto. Dakujem velmi pekne.
xman

Založený: St Júl 15, 2009 8:46 am

Re: strach o veci

Odoslaťod Richard Gróf » Št Júl 16, 2009 5:08 pm

Z Vasich strohych informacii sa da dedukovat, ze by snad mohlo ist o obsedantne-kompulzivnu poruchu (casto sa pouziva tiez anglicka skratka OCD). Pre OCD su typicke opakujuce sa neodbytne myslienky (obsesie) a vyhybave, kontrolujuce alebo ritualizovane spravanie (kompulzie). Vtierave myslienky vyvolavajuce uzkost v podobe katastrofickych scenarov a nasledne nutkave spravanie, ktore ma uzkosti zabranit alebo ju docasne znizit, spolu uzko suvisia. Pre diagnozu OCD zaroven musi byt pritomne kriticke uvazovanie o symptomoch... teda clovek si je vedomy toho, ze myslienky a jeho konanie su iracionalne, zbytocne alebo prehnane... nepraje si ich, vnima ich ako obtazujuce alebo s nimi bojuje.

Vo Vasom pripade maju obsedantne myslienky formu opakovanych obav ohladne zdravia a technickeho stavu Vasich veci. Nutkave spravanie sa u Vas podla toho, co pisete, prejavuje ako neustala potreba tieto veci a zdravotny stav kontrolovat. Kriticky nahlad a tuzbu zbavit sa tychto neprijemnych symptomov zjavne mate. Diagnozu Vam samozrejme musi potvrdit odbornik pri osobnom kontakte. Pre osobnu orientaciu vsak mozte zatial dohladat dodatocne informacie o OCD na nete a posudit svoje symptomy sam.

Ak by sa vo Vasom pripade jednalo o OCD, potvrdena je ucinnost liecby psychofarmakami aj psychoterapiou (hlavne kognitivne-behavioralna terapia - KBT). Pre podrobnejsie informacie o liecbe (psychologickej alebo farmakologickej) je potreba kontaktovat odbornika. Ak by ste hladali nieco ako svojpomocny manual odporucam nasledovnu knizku...
http://obchod.portal.cz/produkt/obsedan ... ji-branit/
....viac o autorovi prispevku na http://www.onlinepsycholog.sk/o_mne.html
Richard Gróf
Site Admin

Založený: Pi Júl 03, 2009 3:05 pm

Odoslaťod xman » Pi Júl 17, 2009 7:54 am

Dakujem vam velmi pekne za vasu odpoved, a chcel by som sa vas este opytat, ci je mozne sa z toho dostat aj bez pomoci psychologa?
xman

Odoslaťod Richard Gróf » So Júl 18, 2009 9:17 am

Ak by sa jednalo o diagnozu OCD, moze Vam pomoct psychiater, moze Vam pomoct psycholog, mozete si skusit pomoct sam alebo mozete skusit hladat pomoc aj niekde uplne inde... Za to, akou cestou sa vyberiete, samozrejme nesiete zodpovednost Vy sam. Ak si vyberiete odbornika, ktory sa podobnej problematike venuje uz dlhsi cas (psychiater/klinicky psycholog), mate vacsie zaruky, ze sa pri vzajomnej spolupraci za ucelom odstranenia symptomov dopustite menej chyb, skod alebo ze sa nedostanete do slepych uliciek. Ak sa rozhodnete pomoct si sam alebo sa rozhodnete hladat pomoc inde, riziko chyb je ovela vacsie. Podobne ako aj pri inych fyzickych ochoreniach... ak nas napr. dlhsi cas picha pri srdci... mozeme to ignorovat, mozeme cakat na spontannu napravu, mozeme skusit nejaky druh samoliecby, mozeme ist za ludovym liecitelom, spytat sa kamaratov, mozeme ist za obvodnym doktorom alebo specializovanym odbornikom - kardiologom.

Samozrejme, nie je 100% zaruka, ze Vam odbornik pomoze k uplnemu vylieceniu, tak ako nie je vylucene, ze si nebudete vediet poradit aj sam. Pravdepodobnost rizika/uspesnosti tychto dvoch postupov je vsak znacne odlisna.

Ak sa predsa len rozhodnete skusit to svojpomocne, nepodcenujte silu vedomosti. Hladajte vsetky mozne informacie o OCD a jej sposoboch liecby (hlavne KBT), skuste sa stat expertom na svoj problem. Dobre informacie Vam mozu pomoct znizit riziko chyb. Este raz davam do povedomia knihu, na ktoru som Vam dal link, ma podtitul "Prirucka pro klienta a jeho rodinu", ak si chcete pomoct sam, odporucam Vam zacat tou knihou.

Ak sa mozem opytat ja Vas, tak co Vas odradza od navstevy psychiatra alebo klinickeho psychologa? Podotykam, ze sluzby oboch su hradene zdravotnymi poistovnami...
....viac o autorovi prispevku na http://www.onlinepsycholog.sk/o_mne.html
Richard Gróf
Site Admin

Založený: Pi Júl 03, 2009 3:05 pm

Odoslaťod xman » Po Júl 20, 2009 11:30 am

Zdravim, takto ja sa nevyhybam psychologom ide len o to, ze momentalne niesom doma, ale coskoro by som uz doma mal byt tak skusim za niekym zajst. Este raz vam velmi pekne dakujem za rady...
xman

Odoslaťod timwood » Po Júl 20, 2009 7:36 pm

ja ked som mal asi 13 rokov asi pol roka som "trpel OCD"..kontroloval som dvere, okna, vypinal/zapinal som lampy a robil ine ritualy. samozrejme uvedomoval som si tu nezmyselnost, ale prekazalo mi to. Nakoniec to preslo. Stale som sa niecim inym zamestnal, nieco som robil, neviem ci to s tym suviselo. Tiez som sa bal skoro az panicky pavukov a rozneho ineho hmyzu. Stacilo, ze som mal v izbe lucneho konika a v izbe som nespal :). Pri urcitom udreti existuje potencialna moznost urazu. To je normalne. Kazdy vnima ten prah bolesti inak, niekomu staci silnejsie udriet po pleci a je hotovy. Si precitlively, uzkostlivy,bojazlivy. Casom sa budes stale castejsie kontrolovat a vela krat to budes mat len v tvojej hlave, mysli. Budu to len tvoje subjektivne pocity, teda nic objektivne => nic zivot ohrozujuce - neboj sa, neumries - na uzkosti sa neumiera(chvalabohu). Ale fasa komplikuju zivot. Existuju aj silne panicke ataky, ani si nevies predstavit ake hrozne to moze byt. Ale tebe teraz nic zvlastne nie je. Je tiez mozne, ze je to len prechodny stav u teba (to neviem). Chod do spolocnosti, NEvyhybaj sa situaciam, kt. sa bojis, aj ked ti nebude prijemne ich splnit. Hraj futbal alebo iny sport, v ktorom prides do fyzickeho kontaktu, zajdi si obcas aj do lesa.
timwood

Založený: Ne Júl 19, 2009 9:51 am

Naspäť na Úzkosť a strach