Ahojte,
ja mam ten isty problem ako ste opisali vyssie. Chcem dat do pozornosti, ze problemy s prehltanim riesi LOGOPED - ano aj mne to bolo divne, ale niektori logopedi sa specializuju prave na prehltanie. Takato logopedicka ambulancia je konkretne v Skalici. Inak neviem este kde - musel by som sa opytat kamaratky, pripadne skuste pogooglit.
Co sa tyka problemu s prehltanim - u mna je to spojene najma s dychanim. Nastastie cvicenim (rozne posilnovacie cviky s trenerom) sa zlepsilo drzanie tela, dychanie a tym aj prehltanie, aj ked este je na com pracovat. Hlavne treba pravidelne cvicit a spravne pri tom dychat, nie len snazit sa drzat nasilu telo vzpriamene a tym byt este viac zovrety. Podla toho ako prehltanie opisuju Monika a Stan, by som povedal, ze v ich pripade moze tiez ulohu zohravat dychanie, pretoze:
- zacne to psychickym blokom (vedomie, ze idem nieco prehltnut)
- telo zareaguje tak, ze sa zlakne
- cloveku zacne busit srdce, zrychli sa dychanie
- prave rychlym dychanim nastava sucho v ustach, ktore bolo tiez vyssie spomenute
Treba si uvedomit, ze clovek nemoze naraz dychat aj prehltat. Preto je dolezite sa ukludnit a spomalit dychanie - a to tak, ze sa nadychnem, pockam, vydychnem, opat pockam. Tiez je dobre v duchu si pri vydychu hovorit "kluuuud", naaadych, vydych: "pokooojjj" atd... Tymto sa clovek ukludni. Dalej clovek moze riesit to, ze ide vobec nieco prehltnut - alebo lepsie neriesit (ak sa to v tomto pripade da).
Ked ma clovek pocit, ze nemoze prehltnut, zuje potravu dookola a zpravidla pri tom aj sustavne dycha. U mna sa vytvorila taka podvedoma vazba, ze ked zuvam, zaroven aj dycham, pricom som nevedel urobit prestavku na prehltnutie. A to som mal potravu rozzutu az do tekuteho stavu. Prestavku na prehltnutie si treba vedome urobit a naraz prehltnut. Jasne, ze to nejde lahko a treba to cvicit. Dolezite je najst si na to cas a byt pri tom uplne uvolneny. Zo zaciatku take prehltnutie trva aj par minut, clovek sa pomaly dostava do stavu, kedy ten hlt proste urobi. Po prehltnuti sa opat parkrat zhlboka pomaly nadychnem a mozem pokracovat. Ked mam plne usta a nemozem prehltnut, tak aspon prestanem zuvat - potrava je predsa davno rozzuta, len ju drzim v ustach, ukludnim dychanie a snazim sa prehltnut - vtedy to clovek proste da (aj ked velmi pomaly). Dolezite je nezacat dychcat. Potravu predsa mozem mat v ustach aj bez zuvania - nech si ludia naookolo myslia co chcu. Navyse to ani nie je tak vidiet ako si myslime.
Ked sa clovek hanbi pred druhymi, snazi sa do seba jedlo nejak natlacit, to je jedno ako - a to prinasa dalsi stres a dalsie problemy - urcite sa tomu treba vyhnut. Treba sa upokojit a jednoducho si priznat a vsetkym povedat, ze proste dlho jem, som s tym zmiereny, proste je to tak. Lahko sa to pise, zo zaciatku je to velmi tazke a je to dlhodoby proces. Raz ale treba zacat. A treba pamatat, ze kazdy dalsi raz je to lahsie a lahsie.
Tym, ze som sa do seba snazil po malych hltoch natlacit rozzutu potravu, zvykol som si pri tom nejak divne zvierat hrdlo, resp. robit taky pohyb, ktorym akoby sa priechod v hrdle este zuzil. Vysledok bol, ze som mal pocit, ze mam zovrete hrdlo a ze potrava akoby zostavala niekde v pazeraku. Tiez som doseba akoby hltal spolu potravou dost vzduchu, kym som si neodgrgol, to zovretie hrdla akoby nechcelo prejst. Najhorsie je, ze clovek vtedy podlieha este vacsiemu stresu a panike. Bolo to velmi zle a depresivne obdobie. Nastastie si uz uvedomujem, ze musim byt uvolneny a v klude. Ono to moze byt (a vacsinou je) spojene aj s inymi psychickymi problemami.
Konkretne u mna sa problemy s dychanim a nasledne aj s prehltanim objavili preto, lebo som v strese podvedome zadrziaval dych (dlhorocny proces...) - bol som napaty, nedychal som plynule (ono sa to aj hovori, ze clovek je napaty, ze ani nedycha). Podobne aj ked mi bola napr. velka zima (vonku na zastavke atd...) - nejak som prestaval plynule dychat, zadrziaval som dych. Ono s tou zimou je to tak trochu aj prirodzena reakcia (napr. prepadne sa pod vami lad a clovek sa zo soku v studenej vode ani nenadychne) - ja som to robil na dennej baze pri strese. Teraz si na to davam velky pozor a v ziadnom pripade sa nedostavam do stresu a v kazdej situacii (vratane jedenia) dycham plynule a pomaly. Uz som sa z toho raz poucil a nikdy viac nechcem zazit to co som s pokazenym dychanim, prehltanim a depresiou zazil. Ak mate podobny problem, tak prajem vela zdaru.