Rekurzivne nahlodavanie mysle

Rekurzivne nahlodavanie mysle

Odoslaťod timwood » Ne Júl 19, 2009 2:02 pm

zdravicko. :idea: Mam 25 rokov, volam sa Martin a neviem oddychovat. Nikdy som nevedel oddychovat. Jedna sa o to, ze stale ma cosi nuti nieco robit. Studujem a chcem byt samozrejme najlepsi, vyberam si preto stale tie tazke cesty a vela krat nad moje sily. Som na seba narocny. Stale, ked sa naucim nieco tazke, v momente to je uz lahke, a potom volim opet tazsie veci. Nikdy niesom s nicim spokojny. Beriem veci ako povinnost, malo veci dokazem robit len tak pre zabavu. Obcas si pozriem dobry film, ale musi to byt pecka, aby ma zaujal. Rad pozeram dokumentarne relacie a rad sa aj smejem. Niesom teda satanista ;) Kazdy den musim prezit tak, aby mal zmysel a pod jeho zmyslom si predstavujem urcitu intelektualnu cinnost. Ide o strateny cas. Stale, ked som napr. niekde v bare (i ked tam malo kedy chodim), cas straveny tam, vnimam ako "strateny cas", ze "kolko by som mohol urobit, keby som nebol v bare". Radsej idem do kniznice, kde si sadnem vezmem hocaku prvu knizku, ktoru vytiahnem z regala a dumem. Napoly o tom, co citam a o tom, co ine by som mal robit. Nerad idem velmi do hlbky veci, skor do sirky. Ked som medzi ludmi, zaradim si ich podla osobnosti a prejavu do urciteho sufliku v hlave. Po dlhsom case tie sufliky zamknem a klucov sa zbavim. Neznasam stastnych a extrovertnych ludi. Robia na mna zly dojem..su pre mna implicitne falosny, taky blby proste. Ale podvedome by som chcel byt ako Oni. Som uzkostny typ, samotar. Viem, co vsetko by som mal robit, ale nerobim to. Nedokazem sa len tak flakat po baroch, je to nezodpovedne. Chcel by som byt taky, ktory dokaze flamovat 3 dni, a potom sa uplne bez problemov "prepne", a zacne normal fungovat. Ibaze niesom taky, vo vsetkom musim mat poriadok a kontrolu. Relaxacne techniky ovladam, beriem slabsie AD, ktore eliminuju uzkostne prejavy (skor vegetativne a pod.) na minimum. Ale stale som to len ja. Lieky dokazu pomoct, ale nedokazu vyliecit ludi zo samych seba. Za psychologickou (zameranou na KBT) som pravidelne chodil na terapie asi pol roka. Tyrala ma tam ako sa psa a v podstate sa nic nezmenilo. Mozno asi preto, lebo som jej vela veci nepovedal. Hovoril som jej len tie dobre veci. ;) To preto, lebo som sa do nej zamiloval. Bola a je brutalne pekna. Bol som nou uplne paralyzovany, na nic som sa nevedel vtedy sustredit, stale som myslel len na nu..pocital som dni v kalendari do dalsieho sedenia. Ona to vedela, tyrala ma a praktizovala divne psych.hry. Ostatne takym ako ja chyba najviac lasky. Jedneho dna bolo vsetkemu koniec. Zo vsetkym nahle sekla. Prestala s tymi hrami, nereagovala na moje prejavy. Dala mi najavo, ze ju uz nepotrebujem. Pripadalo mi to ako z filmu: Dobry Will Hunting v zavere jeho terapie. A od vtedy sa tocim okolo vlastnej osi bezmocnosti. Dodnes tvrdi, ze je to velky pokrok. Nevnimam to tak. Akurat sa zmiernili "socialno-fobicke prejavy". Cize tymi typickymi socialno-fobickymi prejavmi, az tak netrpim. Mozno to bude aj tym, ze som na nich prestal akosi mysliet. Mam v hlave ako sa hovori nasr..., zakomplexovany si pripadam. :| Hlavna potiaz v KBT pre mna spociva(la) v tom, ze sa tam musim snazit, ze nikto na svete mi nepomoze. Tiez mi nesedi to, ze terapeut v podstate nerobi nic, len dava prilezitost a povzbudi. Viacej nedokaze. Terapeut vedel, ponukal prilezitosti a ostentativne cakal na moje reakcie. A ja vzdorujem. Poviem si, ze: "Hmm..toto cakas ty chudak, aby som zacal konat a aby si si povedal, aky si dobry terapeut ..haha, zabudni...nie..nic nebude." Viem presne, co by na mna zabralo, ale nepoviem mu to. On na to casom pride, otoci to naopak a ja odchadam..som zbabelec, intrvert, melancholik-flegmatik, mierny egoista a tazsie sa slovne vyjadrujem. Mavam bloky a mam nizsie sebavedomie. Ale ako povedal panko Rusell: "Tazkosi sveta spocivaju v tom, ze hlupi su sebavedmi a inteligentni plni pochybosti." Pochopitelne nemam dievca. Mohol som ich mat hned niekolko. Ale vymyslal som, bal som sa. Bojim sa moznej zmeny. Robim z toho velku vedu. Myslim, ze kym som panic som taky aky v skutocnosti som. Nechavam si tu "slast" na neskor, odkladam uspokojenie. Chcem mat urcitu rezervu, ze ak padnem, tak tu budem mat este cosi neodskusane, neprebadane, ze bude este nieco, naco sa je mozne tesit. Chcem to pojat ako urcity doplnok k niecomu, nie ako ciel. Neberiem svet taky aky je, preto sa bojim zit vlastny zivot. Rad pozorujem ludi, citam zivotopisy roznych ludi. Snazim sa neurobit nejaku kardinalnu chybu, ale mam dojem, ze cim viac sa snazim jej vyhnut, tym som k nej blizsie. Moj zivot by sa dal charakterizovat vyrokom: "Clovek cely zivot caka, ze to hlavne este len pride, a medzicasom je to uz davno prec." Rozne veci v zivote som proste zmeskal. Niekedy si pripadam ako zombie. Kym som nevedel absolutne, co mi je, a kam kracam, v podstate mi bolo lepsie, nez teraz, kde uz nieco o sebe viem. Pretoze, cim viac viem, co mam v zivote robit a co chcem, o to viac som defacto neschopnejsi. Zodpovednost beriem len do tej miery, pokial ju viem splnit. Na ktorej sa prilis nezucastnujem. Na roznych veciach, na ktorich som si zakladal a budoval, a povazoval za dolezite pre dalsi vyvoj zivota, vesmiru a vobec, postupne vnimam uz ako nedolezite, neosvedcene..ako urcitu prehru..akoby sa mi zivot vysmial do tvare. Predtym sa moje predstavy vznasali na velkej zaocenanskej poschodovej lodi s vela ludmi, vela izbami a kapitanom. Teraz som sam na malej drevenej lodke s jednym veslom, slaninou a chlebom. Tazko je nahradit slovo musim za chcem. :arrow:
timwood

Založený: Ne Júl 19, 2009 9:51 am

Re: Rekurzivne nahlodavanie mysle

Odoslaťod Richard Gróf » Ne Júl 26, 2009 10:37 am

WAW! Brilantna introspekcia, Martin. Ked som cital tvoj prispevok a napadali ma rozne uvahy, tak hned som ich nasiel pomenovane o niekolko riadkov nizsie. Zaujimave je, ze aj napriek tomu kolko o sebe vies, zatial sa nedari toto poznanie uplne pretavit do akejsi zivotnej spokojnosti. Ja ta "poznam" iba z tvojho prispevku/prispevkov, preto sa mi reaguje tazko, ale skusim ti sprostredkovat aspon niektore z myslienok a otazok, ktore mi vyvstali... :idea: Prosim, ber ich naozaj len ako moje hypotezy, fantazie, asociacie a uvahy, nicim viac ani byt samozrejme nemozu.

V oblasti myslenia si, zda sa, naozaj velmi zrucny... predstavy, plany, suvislosti, zmysluplne ciele, kriticnost, vedomosti... toto je tvoja doména, tu si doma. Na druhej strane, mam pocit, ze to, co si rozvinul do brilantnosti, sa svojim sposobom stava tvojim vazenim. Plany, predstavy, postoje, kriticnost, ciele davali svetu ramec, zmysel a poriadok a tebe mozno pocit, ze sa v takomto svete mozes orientovat, nerobit chyby a nejakym sposobom ho kontrolovat. Nakoniec sa vsak stalo to, ze tato hradba predstav a konšrukcii o svete ta od sveta izolovala. Nakoniec, na viacerych miestach o tom pises ty sam...
Neberiem svet taky aky je, preto sa bojim zit vlastny zivot.

Poznanie je istota a bezbecie. Poznanie je kontrola. Ak nieco pozname, dokazeme to predvidat, pripravit sa, zariadit sa, predchadzat, menit priciny a tym aj dosledky. Cim vacsi strach, tym vacsia potreba bezpecia, istoty a kontroly. Mne ta postupnost dava zmysel naopak.... "Bojim sa zit vlastny zivot, preto neberiem svet taky, aky je." (- vytvaram svoj vlastny) Tak ci tak... preco sa bojis zit vlastny zivot?

Viem si predstavit, ze oblast myslenia je vyznamnym zdrojom tvojej sebahodnoty. Mozno si (pravom) hrdy, ze dokazes postrehnut viac suvislosti ako druhi, ze mas pevnu disciplinu, hodnotne ciele. To vsetko je v uplnom poriadku, pokial sa nam nieco nestane jedinym alebo vyrazne dominantnym zdrojom hodnoty. Potom ho uzkostlivo strazime a opatrujeme len, aby sa s nim nieco nestalo. Preco taka tvrda sebadisciplina? Preco tak vysoke naroky na seba? Preco musi byt vyuzita kazda minuta? Mozno hlbka pochybnosti o sebe (ako pises) potrebuje byt vyvazena vyskou perfekcionizmu. Mozno argument o zodpovednosti a strate casu v bare nesluzi vznesenej myslienke, ale sluzi strachu ist do priestorov a oblasti, kde nie si doma... kde dobre argumenty nezavazia, kde sa hlbavost nenosi. A tak radsej preferujes kniznicu, ktora upokojuje pocitom, ze na sebe pracujes, ze robis nieco hodnotne, co nasledne zhodnocuje aj teba. Ak by to tak bolo, je to skoda, lebo sa dookola zdokonalujes v jednej oblasti, a pripravujes sa o moznost rozvijat sa v inych oblastiach... socialnej, partnerskej, emocionálnej, umeleckej (napr. tanec v bare ;) )

Pri tom ako si spominal svoj postoj k terapeutom:
"Hmm..toto cakas ty chudak, aby som zacal konat a aby si si povedal, aky si dobry terapeut ..haha, zabudni...nie..nic nebude." Viem presne, co by na mna zabralo, ale nepoviem mu to.

...napadlo ma, ze mnoho krat sa pri terapii analyzuje vztah medzi klientom a terapeutom, pretoze sa veri, ze to, co sa odohrava v tomto vztahu nejako suvisi aj s inymi vztahmi v zivote klienta. Z tychto myslienok citit silne superenie, boj o moc.... Co tema moci? Ako ta vnimaju druhi? Ako vnimas ty ich? Tie "skatulky", o ktorych hovoris, su nebezpecne, to vies sam. Ludia, aj ked si to nemusia plne uvedomovat casto vycitia, ze ich niekto skatulkuje, hodnoti, devalvuje, superi s nimi. Vies preco to robis (napr. superenie s terapeutom)? Napadlo, ze ak sa chces o svojich socialnych, vztahovych a interakcnych strankach dozvediet viac (a zazit viac), za pokus by stal skupinovy sebapoznavaci vycvik. Zvacsa tam chodia psychologovia a ludia v pomahajucich profesiach, ale mnoho z nich je otvorenych aj ludom mimo tychto oblasti. Z vlastnej skusenosti viem, ze takyto skupinovy proces dokaze odokryt a nahliadnut vela hier, ktore hraju ludia so sebou a s druhymi....pochopit ake vztahy vytvarame, ako ich vytvarame a preco ich vytvarame....

Zvlastne je, ze aj ked velmi dobre vies, co potrebujes...
Ostatne takym ako ja chyba najviac lasky.

...napriek tomu sa laske vyhybas. Mozno mas pre to x racionalnych dovodov (napr. ze si to nechavas na neskor), pravdou zostava, ze sa vztahom vyhybas. Toto nenahradi ziadny terapeut, ani ziadna analyza. Mozno je tam vela strachu, neistoty, rizika, ze jednym odmietnutim prides o sebauctu, ktoru si si tak tvrdo budoval, ze prilivova vlna pocitou znici tak dlhobudovany svet vyznamov .... aj napriek tomu jeden jediný hlboky vzťah ti moze dat tolko sebavedomia, istoty a zmyslu, ze z neho budes cerpat cely zivot ... a konecne si budes moct oddychnut :)

Martin, tvoj velmi otvoreny a sebakriticky prispevok je hodenou rukavicou, ktora ponuka ovela viac tem, pocitov, dojmov, uvah a otazok, ako sa da v jednej takejto reakcii spracovat. Moje zamyslenia su spekulacie, ktore mozu a nemusia mat opodstatnenie v tvojom pribehu. Samozrejme potesim sa akejkolvek reakcii a diskusii.
....viac o autorovi prispevku na http://www.onlinepsycholog.sk/o_mne.html
Richard Gróf
Site Admin

Založený: Pi Júl 03, 2009 3:05 pm

Odoslaťod timwood » Ut Júl 28, 2009 7:51 pm

preco sa bojis zit vlastny zivot?

Nemozem robit to, co ostatni. Nemozem sa s nimi stotoznit. Je mi proti srsti mat frajerku. Je to take obycajne. Najradsej by som ju mal len pre seba, odtrhnutu od vonkajsieho sveta. Niekde, kde by bola v lese a ja by som za nou chodil, kedy by sa mi chcelo a nikto by o tom nevedel, len ja a ona. Boli by sme jedno telo, jedna dusa.. :) - ibaze to je scestne..takto to nefunguje.

Chcel by som zit tak ako Nicolas Cage 8-)

1. vymetat bary a mat vela frajerky, a byt obdivovany, chodit na akcie a pod..
2. ale zaroven taky byt nechcem, lebo je to nezodpovedne, chcem byt verny jednej nadosmrti, nevytrcat z rady, zapadnut bez povsimnutia.

Snazim sa teda splnit 2. bod, pretoze je z mojho pohladu, osobnosti, jaksi jednoduchsi. Ale nedari sa mi velmi. Tento neuspech davam do suvislosti z bodom 1. Teda, pokusam sa ovladnut bod 2, a bod 1 niecim nahradit.(vyhnut sa mu) => rozpor - nemam cim nahradit bod 1 takze ho liekmi docasne tlmim...docasne. Co je zle, velmi zle. Ale som bezmocny v tomto. Zit vlastny zivot naplno, vyzaduje sebavedomie. Ja ho nemam, lebo nie je splneny bod 1. Zase rozpor. Bludny kruh. Bezmocnost.

Asi zacnem opet chodit pomaly na tu skupinovu terapiu. Snad tam vydrzim viac ako mesiac. Tam ma ten terapeut nesetri. Uz vie dobre o co ide a nema zlutovanie a ja som tam casto v rozpakoch..a opustam skupinu.

Preco taka tvrda sebadisciplina?

Najskor to bude vychovou(cukor a bic). Moj otec ma stale nutil do ucenia a vyzadoval disciplinu. Na nicom inom mu nezalezalo LEN na skole, na dobrych vysledkoch v skole. Za zle znamky ma bil, stale. Zase na druhej strane aj ini rodicia postupovali zhruba rovnako, na tom by nebolo nic zle. Ked som rozbil okno susede, alebo urobil nejaku blbost, nieco co sa netykalo skoly, tak to bolo viac-menej jedno. Prvorada bola skola, knizky. No a ja som nechcel, vzdoroval som.
No a potom sa na mna vykaslal. Ja som polavil v skole, mal som uz zle znamky. Ale bol som stastny :) - a ked potom prislo na lamanie chleba, napr. prijatie na strednu skolu a pod..tak som zistil, ze na to, aby som bol dobry, musim podstupit tvrdu sebadisciplinu a zit pomaly asketicky, aby som dosiahol vysledky. Ibaze mam dojem, ze som si z detstva prekopiroval nie len tu tvrdu sebadisciplinu, ale aj nechut. Stale, ked som sa mal nieco naucit, bral som to ako velky trest a ten model z detstva som nedokazal poriadne dodrziavat..a asi preto som sa zacal vyhybat, vymyslat rozne okluky => tahaky a pod.
Najhorsie je to, ze aj napriek tvrdej sebadiscipline, sa mi na vysokej skole nedarilo. Odmala som robil s pocitacmi, programoval a otec uz cakal a bolo to viac menej jasne, ze pojdem na Informatiku. Ale NEisiel som na Informatiku, ale na Stavebnu..a to z trucu. A prepadaval som rok co rok :mrgreen: ...uplne som na to kaslal a utapal sa v uzkostiach a depresiach. Az neskor som prestupil na Informatiku a buduci rok ju snad ukoncim. Tazsie by som zniesol prehru v akademickej sfere. Pretoze nic ine bohuzial nemam. Na druhej strane, o to vecsi dovod pracovat na zadnych dvierkach.

(pravdou je, ze som sa trochu bal matiky a bal som sa zlyhania..pretoze mi kazdy veril, ze som "velky" programator :) )

Oblast myslenia je pre mna dolezita. Ale tym brilantnym myslenim len zastieram svoju vlastnu hlupost. Urcita slovna obratnost je len neurotickym prezuvanim. Moje IQ je 113, nic moc. Vela veci, ktore by som chcel chapat, ma proste prevysuju. Vela krat sa zamyslam nad inteligenciou, ale vela-krat zbytocne. Ale aj napriek tomu si vyberam tazke intelektualne veci, pretoze si myslim, ze ma niekam posunu, aj ked im uplne neporozumiem. Treba proste preexponovat..podstupovat sokovu terapiu v mysleni :)

Ano, su aj ine oblasti, v ktorych by som aj chcel sa zdokonalit. Naviac ma trapi ta socialna. To zaclenenie do skupiny, prijatie. V skole som relativne spokojny, pretoze tam som v urcitej skupine a dava mi to pocit "ze som normalny". Robim to co ostatni, nieco horsie, nieco lepsie, ale ten zaklad je pre vsetkych rovnaky. Akonahle sa ocitnem v "unsafe mode" - tak hapkam, som dezorientovany a hlavne sam. Napisal by som radsej 50 referatov na rozne temy, nez ist 1x do unsfmodu. Je mi to cudzie tam, > neviem co tam mam robit <..je to mimo moju posobnost. Pochopitelne. Zijem neuroticky, vela som zmeskal, citim a viem, ze niesom zdravo vyvinuty jedinec :|. Najhorsia je ta predstava nevratnosti, ale cim viac sa nou zaoberam, tym viac rekurzivne prepadam do depresii. Sedim tu, ale som tam, kde sa neviem dostat. Vraj clovek moze stratit vlastnu dusu a ani mu nemusi chybat. Najradsej by som sa odklepol a prestal na sebe pracovat, ale kto ma kazdy vecer pocuvat tu fontanu?

Tiez som na seba narocny. Ked sa tak zamyslam, mozno to suvisi s tym, ze som napoly rom, cigan. Odjakziva som sa s tym musel vyrovnavat. Nebolo to take hrozne, ze "oooh, chudacik, ako sa trapil" - to nie. Netreba prehanat zase. Ale bolo to tam, bol som taky nastrbeny :). Urcite som sa nevyvijal tak, ako som mal - v urcitych smeroch. Sebavedomie v tom zohralo urcitu ulohu. No a preto som sa vlastne snazil byt stale lepsi ako ostatni. Nemyslim si, ze by polavenie suviselo u mna z degradaciou na uroven roma. Hej ze vlasne ze kazdy kto sa nesnazi byt dobry, je rom. Mam pokriveny charaketer. Mozno ten moj vztah k zenam je preto taky, lebo moja mama je ciganka. Ked som isiel na stuzkovu, tak som sa hanbil za nu, ze ju tam vsetci uvidia atp. Raz, ked sa mi nedarilo v zivote som jej vycital, ze je to kvoli tomu, ze je ciganka a ze to kazdy u nas v dedine vie atp. Niekolko mojich kamaratstiev sa kvoli tomu aj rozpadlo. Je preto pre mna tazke ist len tak von medzi ludi tu u nas a fungovat, rozpravat sa s nimi. Necitim sa tam dobre. Vidim sa v ich ociach ako niekto menejcenny a ked pripocitam fakt, ze "tam vonku" ludom velmi nejde o moju prednost, tak som tam defacto nula. :| A tento postoj sa asi odzrkadluje v akejkolvek skupine do ktorej pridem, urcita nalepka.

Prave preto cakam, kedy odtial odidem prec, nie kvoli mame, tu mam rad aj napriek vsetkemu, ale kvoli sebe.
timwood

Odoslaťod timwood » Po Aug 03, 2009 10:46 am

:arrow: Prave nedavno som sa zacital do knihy od Karen Horneyovej-Neuroza a ludsky rast [http://www.martinus.sk/?uItem=5191]. Neviem, ci to vsetky knihy, ktore napise psychiater su take dobre (Scoot-Nevyslapanou cestou, Jak si lide hraji..), ale nad touto knihou som zosmutnel ako nad ziadnou doteraz. To akokeby som cital o sebe. Postupne ako ju citam ma tato kniha vyzlieka do naha, uz teraz mam len trenky:) Je to az neuveritelne ako vsetko detailne rozpisala do spiku kosti, uplne ma odhalila. Neostalo zo mna nic, vsetko je uz vypovedane a objasnene, take jasne, vsetko do seba zrazu tak zapada. Aky som hlupak. Hanbim sa za seba, tu zatienenost mysle. Z knihy mi tak vyplynulo, ze ak budem robit, konat, pravy opak toho "zleho", tak sa vyliecim. To sa mi vidi take jednoduche teraz. Na druhej strane sa mi zda, ze ak niekto nie je ani trochu neurotik, tak len tazko nieco v zivote dokaze:) - ano urazila ma ta kniha, nastrbilo to moju pychu (?) :| [asi ano]

Poznam dvoch, ktori chceli byt rezisermi. Jeden z nich bol od pociatku iny ako ostatni, mozno aj preto sme si rozumeli. Je z rovnakej dediny ako ja. Ked som sa s nim stretol prvy krat, akoby sme sa poznali uz dlhe roky. Mal proste divny a scestny sen, chcel byt reziserom, ale realita tomu velmi neodpovedala, bol a je hanblivy, na pohlad vyzera neuroticky a nakoniec sa nejako kostrbato, ale predsa tam dosatal. Druhy mal dokonca este vecsie ambicie. Chcel byt filmovym reziserom. Predtym skoncil dopravnu skolu a ani nehodou ho to nebavilo. Ale on snad zil vo svete fantazie. A v reali nemal, ani kameru, ani fotak a z teorie o filme, dejin to ani nepovazoval ze treba cosi vediet. A predsa sa tam dostal. Videl sa tam, ako cvici, a robi velke filmy. A teraz sa to uz obidvom nezda az take ruzove byt reziserom :)

Aj napriek tomu, ze som neurotik, si myslim, ze clovek by sa mal v zivote pustat do veci, surovo povedane "na ktore nema", ale chce to proste robit:) Treba byt proste odvazny. Ano, neurotikom ako pisala horneyova sa zda, ze su vsemocni a vsetko dokazu. Sny by sa mali plnit. Nech su akekolvek, vyvieraju z cloveka. Je jedno, ci sen pochadza od tzv. zidealizovaneho ja, alebo skutocneho alebo neviem akeho ja. Sen je len jeden. Vobec nevadi, ze sa mi z 10 snov, splni mozno jeden a u zvysnych tvrdo narazim na realitu. No a co. Zivot je len jeden. Aj ked to teraz inak myslim..

Stve ma tiez na sebe jedna vec, ze asi nikdy v zivote ma nebude nic naozaj zaujimat, bavit, myslim nejake zamestnanie. A to ma mrzi. Raz mi jedna psychologicka povedela (ina nez povodna), ze je super, ak moja praca bude zaroven aj konickom ( v suvislosti s pocitacmi..). Nic som jej na to neodvetil, ale v hlbke duse som citil, ze je to proste naprd. Obdivujem ludi, ktori chodia do prace a bavi ich to. Este som do prace nechodil, ale viem, ze to bude zase len MUKA:)..stereotyp, honba za peniazmi, poctami, povysenim, proste na hovno, ..o nicom. Ano, stve ma ta "honba za slavou" ako pise Horneyova. Pretoze je nekonecna, a kym bude trvat ona, bude trvat aj moja neuroza.

Obdivujem tych nasich slovenskych vedcov, napr. aj v skole kde chodim, ako sa pysia titulmi a ze co vsetko vedia a pritom su uplne hovienka, nikto o nich nevie a ich nazor vo svete je nepodstatny a malo koho zaujima. Trapny slovacik. Na druhej strane tolko rokov studuju, snazia sa, a nic NOVE nepriniesli, len si nabaluju vrecka a pychu (a ze kto je potom neurotik ?:)). Tlacia sa ludom do zadku a potom zrazu z cista jasna...za 5 rokov su znich z nicoho nic Pani Profesori (je x takych pripadov, ale ako vzdy su aj vynimky). To je honba za slavou. Skladaju si tituly a specialne certifikaty na kopku a ked pride na lamanie chleba..z vecsiny hovno z nich. {mam na mysli hlavne na poli pocitacov, informatiky.}

Ked som bol prvy-krat pri mori uplne ma nadchlo. Plaval som tam ako o zivot, hral som sa tam ako male decko, bol som neskonale stastny, keby som sa mohol zivit plavanim a hranim sa v mori - hmm...to by bola dobra praca :) - chapete, co tym chcem povedat ? Ze zamestnavatelia zamestnavaju ludi na tie "ZLE a NEPRIJEMNE" veci, a za tie vas platia, nie za prijemne veci. Tie prijemne veci robia Oni :). A je uz len silou ludskeho ducha si tie zle a neprijemne veci najako zidealizovat a zvyknut si na nich - ale to uz nie ste tym padom VY - vase prave JA - to je zase len nejaky :arrow: 'Martin - poslusny zamestnanec' ...nie ja. :?

Pre mna, pre chorecho, aj keby som dosiahol to, co by som chcel a povazoval za "dobre" ak tak by som nebol spokojny. Aj teraz studujem na vyske, neviem sa dockat kedy ju skoncim, ale to stastie ktore po skonceni zazijem, bude trvat len 3 dni (kazda sranda trva 3 dni:)). A zase budem tam, kde som bol. - a ano, preto sa nenavidim. Musim asi padnut na uplne DNO, aby som zistil aky som ko...

Najradsej by som spoznaval svet, chodil do roznych kutov sveta, cital zaujimave knihy - proste nerobil NIC a mal dost penazi - proste sloboda - a nie furt ze " tamto TREBA, toto MUSIS urobit a ze hento by si MAL" :mrgreen: - preboha a kto by to nechcel? (a pokial toto existuje, ludia nikdy nebudu spokojni) - viem, ze existuje nieco take ako Psychologia prace, tam clovek ziska urcitu hodnotu, ze je potrebny a tak..ale aj tak kopa ludi sa najviac stresuje v robote, nadavaju na nizke platy, vztahy ...a v podstate su aj radi ze tam chodia, lebo inu moznost nemaju a citia ze aspon za daco stoja.

Nie je umenie, chodit do roboty a zarobit, to dokaze kazdy hlupak, ale nechodit do roboty a mat peniaze..to je nieco :mrgreen:
Nie je umenie ucit sa a skoncit skolu, ale neucit sa a skoncit ju :mrgreen:

Clovek 30% zivota prespi, 50% robi to co nechce, ale musi a zvysnych 20% je jeho skutocne jaaa. :roll:

Co sa skoly tyka to je jasne, kopa ludi studuje na vyske, ale koho to skutocne zaujima a bavi ? Z nasej skupiny kde studujem len asi troch. Z celej fakulty nejakych 20% a to som velkorysy. A z tych 20% sa to po 1. a 2. rocniku zredukuje na 13% - proste vecsina je UPLNE znechutena, a to je realita, denne to vidim. Nikoho to nezaujima vsade ide len o sex, peniaze a moc. To ostatne su sracky.
Niekto je v skole spravodlivy, uci sa a vsetko, a vyleti zo skoly, iny to flaka a vsetko v pohode..to je notoricky znama realita na slovenskych vysokych skolach.

Ano, chcel by som carovny prutik a nech sa vsetko deje samo od seba. Uznavam a je mi to jasne, ze bez systematickeho ucenia neurobim skusku v skole. Nikto sa ju za mna nenauci, a niesom ziadna vynimka, ktorej by to malo akosi prejst. Ale zda sa mi to vsetko take marnive. Nemozem si pomoct. Od mala som, az taky nebol. Snazil som sa, vselico som robil a az neviem presne kedy sa to vo mne zlomilo, videl som to akosi blede. To, co som robil, nebolo proste efektivne, vela sil vyslo na zmar..z toho asi vyplynulo to, ze ono sa netreba zase, az tak v zivote snazit, pretoze su iny, ktori robia menej a su na tom lepsie ako ja, ktory sa trapim..a zbytocne. Ale to je chybne myslenie..jasne.

:idea: Uplne som sa napravil, prisaham Bohu, som iny clovek. :geek:
[zase som na zaciatku, ale aspon trocha som sa tymto clankom ucicikal :ugeek: ]

:arrow: Neurotici budujú vzdušné zámky, psychotici v nich bývajú, psychiatri vyberajú nájomné a psychopati rozbíjajú okná. (A.Hull)
:mrgreen:
timwood

Naspäť na Úzkosť a strach