Vazeny pan doktor Grof,
som velmi rad,ze som mohol najst takuto vynikajucu stranku a poradnu akou je tato.
Velmi by som Vas chcel poprosit o zopar dobrych rad ohladom OCD-poruchy.
1.Docital som sa,ze kompulzie(ritualy,tiky atd...) vznikaju na zaklade obsesii(cize negativnych myslienok)
Pomohlo by,keby sa clovek s OCD-poruchou pokusil kompulzie "ignorovat" a snazil sa ich nerealizovat?
Pod podmienkou, keby sa to dotycnemu naozaj podarilo,odstupili by zaroven aj obsesie?Alebo by nastalo len zvysenie
vnutorneho napätia?
2.Su tiky ako napr.pohyby nosom,ustami,zmurkanie,zadrziavanie dychu, rozne ritauly ,atd.. dosledkom OCD-poruchy?,alebo su vylucne podmienene neakou inou chorobou,typu tourettovho syndromu a pod.?
3.Taktiez som sa docital,ze sa predpoklada,ze OCD-porucha uzko suvisi s nespravnou tvorbou serotoninu v mozgu,alebo teda jeho nedostatkom.
Myslite si,ze by pomohlo uzivanie tabletiek L-tryptofanu(ktory podporuje tvorbu serotoninu) ?
4.Pomohlo by uzivanie tabletiek B-vitaminu,Omega 3 mastnych kyselin,horcika,alebo magnezia(ktore maju priaznive ucinky na nervovu sustavu a mozog ako taky)?
5.Pomohlo by spravne stravovanie sa ako napr.pravidelna a dostatocna konzumacia bananov(ktore obsahuju L-tryptofan),
mliecnych vyrobkov,ryb,ovocia atd...?
6.Moze OCD-porucha uzko suvisiet s prehnanou precitlivostou?
7.Je pri OCD-poruche nutne uzivat antidepresiva?
Ospravedlnujem sa,ze mam tolko vela otazok,ale velmi by mi to pomohlo,keby ste mi mohli poradit.
Dakujem,
zelam vsetkeho dobreho