Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu, ktorá sa týka detí môjho súčasného partnera z jeho predošlého vzťahu ....
So súčasným partnerom sa poznáme 3 roky, pred rokom odišiel od manželky. Má dve malé deti (6 a 9), no nie je ešte rozvedený, rozvod sa odkladá kvôli nepríjemnostiam pre oboch manželov a hlavne kvôli deťom, aby nezažili traumu.
V jednej domácnosti ešte nežijeme, bývame spolu z času na čas, pretože si často berie deti k sebe a deti o mne ešte nevedia. Pri odchode môjho priateľa od manželky totiž uzavreli dohodu, že sa s novou manželovou priatelkou nebudú dva roky stýkať. Chcú aby si v prvom štádiu pomaly zvykli na to, že ich tatino s nimi už nebýva a že si ich v stanovených dňoch berie k sebe. A v tomto štádiu by som asi nemala "prekážať" ja. Zároveň im chce dať istotu že hoci s nimi nebýva, je stále zodpovedný otec na ktorého sa môžu kedykoľvek spoľahnúť... vodí ich do školy, berie na výlety, príde vždy keď ho potrebujú...a zabezpečuje ich finančne. Je naozaj i napriek všetkému vynikajúcim otcom. Poznanie ich detí, že otec má inú ženu vo svojom živote obaja rodičia odďaľujú, aby to ich deti neranilo a hlavne asi nevedia ako im to povedať... Obaja rodičia sú zodpovední a dostatočne inteligentní na to aby deti nezaťahovali do riešenia svojich problémov. Ja mám jeho deti veľmi rada, hoci som bola s nimi ďaleko predtým ako odišiel z domu a odvtedy som s nimi nepriamo v kontakte, tj cez malé pozornosti...no so mnou si to do súvisu nedávajú. Deti rastú a chápu čoraz viac...a začínam mať strach...Čo ak sa o všetkom dozvedia od tretej neprajnej osoby, čo ak im to ublíži natoľko že budovanie nášho vzťahu bude veľmi ťažké ? Nebude to mať dopad na ich psychiku..a potom škola, vzťah k obom rodičom?
Chcem sa spýtať...je správne čakať tak dlho? Nebude to s ich pribúdajucim vekom pre nich o to ťažšie, pretože budú chápať viac vzťahové veci a budu si ťažšie zvykať a zároveň budú ťažšie prijímať i mňa?
Chápem okolnosti i požiadavky mojho partnera i jeho manželky,no zároveň mám obavy a neviem posúdiť aká dlhá doba je správna na to, aby boli deti pripravené a ochotné prijať nové fakty a nového človeka v ich blízkosti. Viem že to závisí od postoja oboch rodičov i od zainteresovaných ľudí, no najmä od veku detí.
Je to zároveň škoda a oberanie ich o mnoho spoločných zážitkov, výletov... a takisto to narúša náš vzťah s mojim partnerom (ich otcom) pretože nemôžme žiť v jednej domácnosti a deti nás vlastne delia. Veľmi rada by som ich aj ja mala pri sebe a bola im kamarátkou, aj keď viem že to nebude tak jednoduché... Ten rok ešte nejak vydržím ak je to nutné, hoci je to ťažké... no občas to považujem za stratený čas a náš život je zatiaľ na vedľajšej kolaji. Svojho partnera veľmi ľúbim a túžim mu byť oporou..no občas strácam aj ja pevnú pôdu pod nohami...a hľadám ju u odborníkov..
Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem...