Dakujem, ze prinasate prave tuto temu... mne osobne je blizka svojou rozporuplnostou a samozrejme tym, ze pretina oba odbory, ktore som studoval - psychologiu a religionistiku. Ako som spominal v inom prispevku, "psychospiritualna kriza" (spiritual emergence) dokazala rozdelit dve najuznavanejsie diagnosticke klasifikacie: americku DSM-IV a europsku MKCH-10. Europska klasifikacia chorob pojem "psychospiritualna kriza" nepozna - symptomy su klasifikovane vacsinou ako jedna z diagnoz spojenych so psychotickym ochorenim - odporucana byva farmakoterapia. Americka klasifikacia psychospiritualnu krizu (PSK) radi do kategórie "Nábozenske a spiritualne problemy", teda neposudzuje ju ako psychozu, farmakoterapia byva dokonca kontraindikovana a doporucuje sa psychoterapia.
Ronyxz ma pravdu v tom, ze diagnostika byva velmi tazka pre mnoho symtomov, ktore su u PSK velmi podobne so psychotickymi ochoreniami. Aj ked existuju kriteria (najdite ich v linkoch nizsie), ktore pomahaju odlisit PSK od psychozy, velmi zalezi od zrucnosti odbornika, aby posudil, ci sa jedna silny nabozensky zazitok/proces, s ktoreho zvladanim ma klient tazkosti, alebo ide o psychozu s nabozenskym obsahmi (prip. psychozu vyvolanu nabozenskou praxou). Takyto odbornik (podla Lukoffa) by mal mat nielen dobre skusenosti so psychotickymi ochoreniami, ale aj dostatocne informacie o mytologickych obsahoch, efektoch nabozenskych praxi a religioznych fenomenoch roznych vierovyznani prave preto, aby vedel posudit inak velmi podobne znaky psychozy a PSK. Obava Maxilaicky je na tomto mieste uplne opodstatnena. Nemam vedomost, ze by sa tomuto fenomenu niekto na Slovensku venoval odborne a dokonca ani na urovni svojpomocnych skupin alebo komunit. V podstate ani nie je priestor, aby sa niekto na symptomy PSK odborne specializoval, lebo tato diagnoza v Europe oficialne neexistuje. Nie som psychiater, ale viem si predstavit, ze lekar, ktory by si dovolil neliecit symptomy velmi podobne psychoze, sa nema na co odvolat a pohybuje sa tak na velmi tenkom lade.
Vela ohladne PSK najdete napr. na:
http://www.stinstromu.net - stranky stin stromu funguju tiez ako specializovane forum o PSK
Odporucam tiez Lukoffov (-psycholog nabozenstva a medzidnarodne uznavany odbornik na PSK) studijny material... tam najdete informacii este viac.
http://www.internetguides.com/dsm4/dsmrsproblem.pdfOhladne liecby pri PSK... (da sa o tom docitat vo vyssie spominanych Lukoffovych skriptach, ale tiez v dalsich zdrojoch)
...spolieha sa na samolieciacu kapacitu klientov - PSK sa poklada za v podstate liecivy, aj ked bolestivy proces zmeny
...vela robia informacie, edukacia a pozitivne preramcovanie fenomenu - ak klient vidi, ze zazitky podobne tym jeho sa objavuju v roznych nabozenskych tradiciach pomerne bezne, alebo ze proces, ktorym prechadza, v konecnom dosledku prinasa pozitivnu zmenu, moze to zmiernit jeho strach a neistotu
...odporuca sa docasne prestat s nabozenskou praxou a zredukovat podnety prichadzajuce z okolia (socialneho aj materialneho), aby vnutorny proces dobehol dokonca a nebol prerusovany dalsimi impulzmi
...pretlak pocitov ventilovat umeleckymi kanalmi... malovat, pracovat s hlinou, tancom
...pomaha pochopenie a porozumenie blizkych a terapeut dostatocne empaticky, jemne podporujuci proces, a schopny zachytavat pozitivne kvality, ktore sa pocas krizy vyplavuju. Blizki ani teraput by nemali v obvyklom pripade proces prerusovat ani brzdit.
...ak bola nasadena medikacia, odporuca sa znovaprehodnotit... lieky totizto mozu blokovat to, aby kriza/zmena/integracia dobehla dokonca - teda paradoxne symptomy ukotvia! Pri PS krize moze byt podla Lukoffa niekedy uzitocna aj mala davka vhodnych psychofarmak, ktora pomoze trochu zmiernit symptomy, ale nezastavi proces.
...pomahaju tiez uzemnovacie (grounding) aktivity spojene so zemou (napr. zahradkarcenie) a pevnymi materialmi. Rovnako vraj pomahaju tazke potraviny (napr. maso) a lahke pravidelne cvicenie (napr. chodza).
Maxilaik, napriek uvedenemu, pridavam sa k Vasej obave ohladne vysadenia liekov. Rovnako to povazujem za maximalne riskantne, pokial Vam neodporuci psychiater inak. Zvlast, ak moznu PSK nemate podvrdenu, a je to len v rovine dohadov. Otazkou zostava, ci u nas najdete vobec niekoho, kto Vam dokaze PSK zodpovedne potvrdit alebo vyvratit. Celkom by ma zaujimalo, co na to Vas lekar.