Vždy som chcel len jedno - rodinu. Možno preto, že som sám nerástol v šťastnej rodine a neraz ma mrzelo, ako vychádzajú a navzájom si pomáhajú v iných rodinách. Oženil som sa s prvou láskou po dvojročnej známosti. Žiaľ, vzťah skončil katastrofálne, už po polroku mala pomer s mojím kamarátom, ktorý bol na o desať rokov starší ako ja, zabezpečený, síce s dvoma deťmi z predošlého vzťahu, ale skúsenejší. Skončilo to rozvodom a nenávisťou, hlavne z partnerkinej strany, pretože som jej neveru nezvládol.
Myslel som, že keď všetko skončilo, nejaký čas prejde a veci sa upravia, žiaľ nestalo sa. Mal som niekoľko vzťahov, ale každý končil pohromou, pretože tam bola síce láska, porozumenie, ale nedokázal som už nikdy a v ničom hovoriť o svojich problémoch. A tak sa obvykle dozvedeli partnerky o čomkoľvek až vtedy, keď sa to náhodou prevalilo a bol problém oveľa väčší, ako by bol, keby som dokázal o ňom hovoriť. Žiaľ, vtedy som to nevedel. Momentálne som už vyše štyroch rokov sám. Nie, príležitosti na nejaký vzťah, prípadne intímny pomer boli, ale už som nemal odvahu na nové zápisy do knihy života a život v strachu, že sa to opäť nejako nevydarí. Hoci mi tento spôsob života nevyhovuje, dokázal som si ho zdôvodniť a istý čas mi to nevadilo. Problémy začali až v poslednom čase, je to asi rok.
Začal som mať problémy so spánkom, často sa mi vracajú spomienky na neúspešné manželstvo a neraz so mnou lomcujú rôzne pocity - od sklamania, cez ľútosť, až po otvorenú nenávisť voči niekdajšiemu kamarátovi. Cez deň sa to ako-tak dá prežiť, chodievam do práce a nemám čas na to nejako myslieť, hoci aj vtedy sa už stalo, že som nebol schopný pre tieto myšlienky robiť, nemal som chuť ani vstať z postele po zazvonení budíka. Najhoršie to však býva večer - hoci sa nútim robiť hocijaké činnosti, chodievam hrávať biliard, do šachového klubu a podobne, je to čoraz horšie - už sa nedokážem ani sústrediť, nie je výnimkou, že musím odísť, lebo sa na mňa doslova valí lavína negatívnych myšlienok. Hoci od rozvodu uplynulo už vyše dvadsať rokov, a bývalú manželku ani nevídam, myslím na ňu všade, kde sa pohnem. Paradoxom je, že v spoločnosti platím za šaša, všetci sa dobre bavia, hoci mne je pri nejednom výroku (pri ktorom sa ostatní váľajú od smiechu) doslova do plaču. Zašlo to tak ďaleko, že už mám niekedy obavy zavrieť oči v posteli, lebo sa mi zjavia rôzne spomienky zo života s bývalou, či čias pred manželstvom, keď sme boli šťastní. A už neviem, čo s tým robiť - pred mesiacom som mal skoro týždennú šnúru, keď som vôbec nespal.