Polozila ste zaujimave otazky. Ja sam nie som neurolog (migrena), ani psychiater (psychiatricke diagnozy) - bola by to otazka pre nich - a ani s migrenami nemam prakticke skusenosti. Preto Vam viem ponuknut iba sprostredkovane informacie. Trochu som hladal na internete a myslim, ze na Vasu poslednu otazku, ohladne spolocneho vyskytu migreny a psychiatrickych ochoreni je pozoruhodnou odpovedou nasledujuci clanok prazskej neurologicky...
http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=1971 ...
...zaujimave je, ze rozsiahla vyskumna americka studia, na ktoru sa tento clanok odvolava, dokazuje vyznamne zvyseny spoluvyskyt depresie a migreny. Zaroven nepotvrdzuje, ze by depresia vplyvala na frekvenciu alebo prognozu migreny a pocas dvojrocneho pozorovania sa nepreukazala ani suvislost medzi trvanim migreny a vyskytom depresie. Tieto vysledky su pomerne zarazajuce, lebo statisticky vyznamne nepreukazuju suvis medzi "psychogennym" vzajomnym ovplyvnenim depresie a migreny. Vysvetlenie vzajomneho vyskytu tychto dvoch fenomenov autorka clanku predpoklada na urovni neurotransmiterov. So "psychologickou" suvislostou medzi migrenou a depresiou vsak pocitaju viacere internetove zdroje, na ktore som pocas hladania natrafil. Teda vseobecne sa predpoklada, ze zhorsena psychicka kondicia moze vyvolat/podporit atak migreny a naopak, ze pravidelne ataky migreny zhorsuju psychicku kondiciu. Spominany vyskum vsak naznacuje, ze to nemusi byt az take samozrejme.
Keby sme sli dalej, tieto zavery mozu vrhnut tien pochybnosti aj na otazku stresu. Ak depresia - vyrazne zhorseny psychicky stav - nema vplyv na priebeh migreny, mozeme to predpokladat u stresu? Napriek tomu vplyv stresu na migrenu potvrdzuje skoro kazdy (doveryhodny) internetovy zdroj, na ktory som natrafil, a je aj prirodzenym logickym predpokladom. Stres moze zmenit metabolicke procesy a stravovanie, hladinu hormonov, cinnost srdca a ciev, cyklus spanku a bdenia a samozrejme ma vplyv aj na neurochemicke procesy. Podla toho, co som cital, vsetky tieto (a asi aj dalsie) faktory zas vplyvaju na migrenu. Neviem si teda predstavit, ze ak stres ovplyvnuje vsetky tieto veci, neovplyvni v konecnom dosledku tiez migrenu. Na druhej strane depresia tiez ovplyvnuje hladinu hormonov, stravovacie navyky, cyklus bdenia a spanku atd. a na vyskyt migreny (podla zmieneneho americkeho vyskumu) nevplyva.
Pytate sa na psychicky povod migreny... ale asi tym nemyslite len otazku stresu. Predpokladam, ze aj tu sa v niektorych pripadoch mozu uplatnovat vseobecne psychosomaticke mechanizmy. Teda, ze bolesti hlavy (prip. migrena samotna) mozu mat v kontexte minulosti a sucasnosti zivota cloveka svoj skryty psychologicky vyznam. Od kolegov som pocul, ze boli svedkami toho, ako psychoterapeuticka intervencia v inej oblasti (napr. v rodinych vztahoch) sekundarne odstranila chronicku migrenu. Sam som to ale nevidel, ani s tym nemal skusenost...
Viem, ze tento moj prispevok Vam jednoznacne odpovede nedal, a ani nemal tu ambiciu ... je tiez mozne, ze cim viac budete hladat, tym tej jednoznacnosti bude menej
Mnohi odbornici na roznych strankach doporucovali zostavit si vlastny "kalendar", v ktorom sledujete priebeh Vasej migreny a Vase faktory, ktore na to vplyvaju. Nemam skusenost ako to funguje s migrenou, ale s mojimi klientmi taketo sebapozorovanie pomocou "kalendara" obcas robime pri inych symptomoch a casto to prinasa zaujimave poznanie.
Samozrejme budem rad, ked napisete aspon par riadkov Vasich priamych skusenosti alebo nazor na psychicke spustace migreny.