AKO PRESTAT KLAMAT

AKO PRESTAT KLAMAT

Odoslaťod petroslava » Št Mar 11, 2010 11:52 am

Dobry den,

uvedomila som si, ze mam problem s klamanim a pravdupovediac, uz mi to prerasta cez hlavu.
Kedysi som klamstvo pouzivala v situaciach, kedy bolo jasne, ze budem mat problemy ak poviem pravdu - rodicia, ucitelia a ine autority, a zistila som, ze zivot je tak ovela jednoduchsi. "Mala loz neublizi, urychli proces a nebudu zbytocne natahovacky" hovorievala som si. - Nerada sa totiz konfrontujem. Su ludia ktori sa nevedia pozriet na vec z ineho pohladu, su ludia ktori su precitliveni,atd.

Lenze casom som tak spohodlnela, ze uz s kamennou tvarou zaklamem aj pri beznych veciach (a robim to neustale), lebo sa mi jednoducho nechce vysvetlovat. Poviem veci vo forme v akej viem, ze nevyvolaju rozruch. Najhorsie je, ze sa v tom clovek zamotava viac a viac.

Viem, ze pri kontakte s rodicmi to uz asi nezmenim, pretoze obaja maju svoj svet a nikdy nepripustia iny nazor, ale viem, ze mam v okoli vela ludi ktori by pravdu pochopili a hlavne OCENILI. Uz nemam 5 rokov. Klamstvo je hnusne a nedokazem sa to odnaucit. Problem je aj to, ze mi celkovo chyba vola, vzdy s niecim zacnem, ... a tam aj koncim :) ci je to vec pozitivna, alebo negativna.

Dakujem vopred za radu,
Petra
petroslava

Založený: Št Mar 11, 2010 10:45 am

Re: AKO PRESTAT KLAMAT

Odoslaťod Richard Gróf » Ut Apr 20, 2010 8:18 am

Skúste riešiť príčinu Vášho klamania. Hovoríte, že sa nerada konfrontujete, lebo ľudia by niektoré veci nepochopili. V skutočnosti však klamanie chráni pred konfrontáciou nás. Je bezpečné nehovoriť svoje skutočné myšlienky a pocity, pretože ľudia Vás nemôžu hodnotiť, súdiť alebo aj odsúdiť. Názor druhých je v určitej miere dôležitý pre každého človeka, pre niekoho viac, pre iného menej. Väčšinou však platí, že čím viac nám záleží na tom, aby nás druhí vnímali pozitívne (nekonfliktne), tým viac nám pozitívne hodnotenie chýba od nás samých. Hľadajte cestu ako nájsť odvahu uniesť prípadné negatívne hodnotenia, ktoré môžu prísť, keď zložíte masku.Pokiaľ ju nosíte, nikto Vás v skutočnosti nepozná, ste sama. Pozitívne hodnotenia s maskou sú len iluzórne, chvália Váš povrch, pretože nikto nevidí hlbšie. Klamaním sa tak chránite nielen od kritiky, ale aj od prijatia. Píšete, že ste presvedčená, že ľudia, ktorí by úprimnosť ocenili, vo Vašom okolí sú. Je dobré začať od nich. Držím palce a prajem veľa odvahy, býva to dlhá cesta...
....viac o autorovi prispevku na http://www.onlinepsycholog.sk/o_mne.html
Richard Gróf
Site Admin

Založený: Pi Júl 03, 2009 3:05 pm

Naspäť na Iné