Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Ide o muža, na ktorom mi aj napriek všetkému veľmi záleží a už som vyčerpala všetky možnosti ako mu pomôcť.
Popíšem Vám teda jeho správanie.
Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa ako sme sa videli ma začal baliť – otáčal sa za mnou, žmurkal, vravel mi komplimenty. Niekedy sa zase len pozdravil a doslova predo mnou utekal – videla som, že sa niečoho bojí. Takto to išlo 7 mesiacov. Nevedela som, čo si mám o tom myslieť, keď neustále takto menil správanie a chcela som si to s ním vyjasniť. Pozvala som ho na čaj. Vtedy začal vykonávať v práci oveľa náročnejšiu funkciu, musel toho veľa zvládať. Povedal, že sa stretneme keď toho bude mať menej. Naše rozhovory boli vždy len krátke, aj keď ich nadviazal on, čo bolo neskôr pravidelne, tak trvali možno len 3-4 minúty, väčšinou bol veľmi nervózny, videla som, že sa bojí - potom išiel na prvý spoj MHD (bol to vždy taký „útek“). Nikdy neostal dlhšie. Samozrejme, že doteraz sme nikde neboli (pozvala som ho začiatkom septembra 2012), stále len sľuboval a keď ten termín po ktorom to malo byť reálne prešiel tak nič nepovedal, tváril sa akoby sa nič nestalo, keď som sa ho na to opýtala tak mi svoje správanie nevysvetlil, príp. nevedel vysvetliť, povedal, že sa chce stretnúť a ďalší dátum po ktorom to bude reálne a naposledy mi v decembri 2012 sľúbil (bez toho, aby som sa ho opýtala), že sa stretneme medzi sviatkami, ale spomenul práve, že aj s kolegyňou z práce v dôchodkovom veku (keď som jej to neskôr povedala tak sa o ňom vyjadrila, že si myslí, že je homosexuál, ale je to len jej názor bez nejakých náznakov v jeho správaní). Pozná ho už niekoľko rokov a vraví, že veľa sľúbi, ale nedodrží slovo.
Vôbec sa neozval, nič nevysvetlil a keď sme sa stretli v práci tak sa tváril akoby sa nič nestalo, ale rozprávať sa chcel aj naďalej. Tej kolegyni nijaké stretnutie nenavrhol. Aj napriek takémuto správaniu stále skúšal so mnou nadviazať rozhovor, tak som odpovedala iba jedným slovom áno-nie. Dokonca sa ma opýtal, že čo som taká. Inak je vzdelaný, šikovný, pekný, v ostatných oblastiach slušný (okrem tohto správania k ženám?), milý atď., Veľmi si dáva pozor na svoje správanie, ako keby sa bál reakcie ľudí, že s ním nebudú spokojní. Akú má logiku takéto správanie? Stačilo predsa povedať, že na rande ísť nechce a ani sa kamarátiť. Týmto správaním na seba len upozorňuje. Veď so mnou sa nevedel dlhšiu dobu porozprávať. Keby sa správal vyslovene odmietavo, tak by to bolo jasné hneď od začiatku - ale vravel mi lichôtky, komplimenty, vždy pri príchode do práce sa za mnou otáčal a pod. - jednoducho úplne rozporuplné správanie. Tá jeho kolegyňa mi povedala, že aj jej sľúbil, že s ňou pôjde von a doteraz (2 roky) sa nič neudialo - lenže ona má 61 rokov, ďalej mal vybaviť pred asi 2 rokmi chatu na firemnú akciu, sľúbil to sekretárke a nakoniec nič z toho nebolo a dozvedeli sa to len náhodou, dokonca musel z firmy odísť kvôli nejakej nepríjemnosti a vrátil sa znovu asi po viac ako roku. Neviem či to bolo kvôli tej nevybavenej chate, alebo kvôli niečomu inému. Nejakú nepríjemnú skúsenosť s ním mala jedna asi 45 ročná kolegyňa - zrejme jej tiež niečo sľúbil a nesplnil to. Neviem či s s ňou aj niečo začal, alebo to bolo len v takej rovine ako so mnou. Priateľka ho vraj po dlhej dobe čo spolu žili opustila, to bolo ešte pred týmito udalosťami, dôvod neviem. Môžu to byť 2 roky, možno aj viac. Žije sám teda už niekoľko rokov. Ak je pravda, že je homosexuál, tak naozaj takýmto správaním na seba len upozorňuje, to ale neznamená, že sa so ženami nemôže kamarátiť a tiež ho to neoprávňuje k takémuto správaniu k nim. Nevšimla som si však, že by sa k chlapom správal nejako inak, ani nemá homosexuálne prejavy, ani v práci nevyhľadáva viac ich spoločnosť. Je to taký samotár a zrejme má problémy nadviazať bližšie vzťahy či už s mužmi alebo so ženami, zvláda zrejme len najnutnejšie kolegiálne vzťahy. Nevie sa zapojiť do zábavy na firemných akciách. Môže mať nejaké psychické problémy, príp. zdravotné z hľadiska spolužitia so ženou - neviem, ale už má 34 rokov, najvyšší čas, aby to nejako riešil.
Predo mnou pozval sekretárku (odhadom má viac ako 45 rokov, on má 34) na čaj na ďalší deň alebo po víkende, dal jej teda expresný termín, bol s ňou aj na obede a pod. - tak, aby som ich videla. Jej dal expresný termín - ak by aj dodržal čo sľúbil tak by to bol pozitívny posun v jeho správaní, ale o tom pochybujem. Použil pri nej presne tie isté slová ako keď sľúbil stretnutie mne, že za mnou príde a pod. Neviem teda na čo bolo dobré to divadlo so sekretárkou, ktoré predo mnou hral - aby som žiarlila alebo aby ma presvedčil, že je v poriadku a nemá problém so ženami? Moje telefónne číslo a e-mail mal. Nikdy nezavolal ani nenapísal, len odpísal všeobecne, nesúviselo to s tým čo som napísala (keď som ho upozorňovala, že aby sa o svojich problémoch s niekým porozprával) – znovu bez odpovede, príp. mi povedal, že mu mám znovu napísať.
Viem, že nikoho nemá aj keď mi v decembri 2012 tvrdil, že má niekoľko týždňov kamarátku - ale tie súvislosti, ktoré spomenul nadávali vôbec nijaký význam. Keby niekoho mal tak by sa asi skôr ponáhľal z roboty a asi by bol pozitívne naladený a nepozýval sekretárku na čaj a pod. Jeho správanie je veľmi rozporuplné. Vôbec si ani neprizná chybu - tvrdí, že to nie je tak ako vravím (že si zo mňa robil posmech). Keď som sa ho opýtala, že prečo sa takto správa k ženám tak povedal, že niekto to o ňom musel vravieť a nie je to pravda. A že by si to ku mne nedovolil. Dokonca mi opakovane tvrdil, že sa chce stretnúť a že neklame.
Zmenila som pracovisko a nič som mu nepovedala, vôbec ho nezaujímalo, že čo je so mnou a kde som. Nakoniec sa firma, v ktorej robí presťahovala do tej istej budovy kde som ja. Tak môžem pozorovať jeho správanie. Doteraz sa mi neospravedlnil. Vidím, že je to s ním horšie. Dlho ostáva v práci, nijaká dovolenka dlhšia ako 1 deň, potom ide každý druhý deň behať,je to vždy okolo 8-12 km, každý druhý týždeň cestuje k rodičom (podľa toho, čo mi vravel)– jednoducho stále to isté. Ako keby nemal inú náplň života. Takým spôsobom ako ku mne, príp. ešte aj razantnejším sa správal odvtedy aj k ďalšej žene (o tom viem priamo od nej). Ku koľkým sa takto správal netuším. Veľakrát chodí úplne ako „bez duše“, že nevníma okolie, má neprítomný pohľad. V práci je veľmi šikovný, perfekcionista. Je až príliš slušný.
Keď som mu vyčítala jeho správanie, tak oponoval, že on je slušný a nedovolil by si robiť zo mňa posmech. Kladie dôraz na to, že je slušný. Viackrát sa správal úplne naopak ako to vyžadovala situácia – pri mojich výčitkách sa niekedy usmieval, niekedy bol úplne ticho, inokedy doslova ušiel. Ten strach na ňom bolo vidieť. Odpovede na moje otázky som do dnešného dňa nedostala.
Keby to robil všetko úmyselne a bol v poriadku, tak by sa takýmto správaním nezhadzoval a aj tie výhovorky by boli také, aby nikto neprišiel na to, že klame. Skôr by si to užíval a potom sa tej žene priamo vysmial. Vôbec mu nejde klamanie, niečo povie a o chvíľu, príp. na ďalší deň sa do týchto svojich výmyslov zapletie a povie zase niečo úplne iné. Na akékoľvek moje výčitky a konštatovania okrem toho, že si zo mňa nerobil posmech a že sa chce stretnúť a je v poriadku nereagoval. Vždy povedal opak toho čo ja.
Poznám ho už rok a 9 mesiacov a už som si vytvorila názor a podľa toho ako sa správa viem, že nie je psychicky v poriadku. Asi jedinou možnosťou bude dostať ho k psychológovi alebo k psychiatrovi. On si ale nepriznal, že nie je v poriadku. Ako ho mám presvedčiť, že je to pre jeho dobro, že mu to pomôže? Klame aj sám seba – jedno si myslí, druhé vraví a tretie robí. Napr. povedal, že sa chce stretnúť, ale robil všetko pre to, aby to nebolo reálne. Viackrát som mu povedala a aj napísala, že sa o tom čo ho trápi má porozprávať, že to nie je hanba, ale bez výsledku a akejkoľvek reakcie z jeho strany. Čo s ním môže byť? Môže byť naozaj homosexuál a takýmto správaním k ženám sa to snaží zakryť, príp. má nejaké fóbie alebo dokonca duševnú poruchu, či chorobu? Poraďte mi prosím Vás, že ako mám postupovať. Veľmi by som mu chcela pomôcť, ale ak nebude chcieť on, tak všetko moje úsilie bude zbytočné. Za radu ako mám postupovať a čo mu môže pomôcť Vám popred ďakujem.