Dobrý deň,
prosím Vás o názor na tento môj problém.
S mojím priateľom sa poznám už 4 roky, má 41 rokov, je rozvedený, má dve deti. On je veľmi kresťansky založený a rozvod prežíval dosť zle, hlavne preto, že manželstvo bolo uzatvorené cirkevne. Ja ho mám veľmi rada a myslím si že potrebuje pomoc. Niekedy mám pocit, že to, že má psychický problém si uvedomuje veľmi dobre, ale nechce o tom hovoriť. O tom svedčí aj to, že súhlasil s tým, že to musí nejako riešiť. Je veľmi nepríjemné mať pri sebe človeka, z ktorého máte pocit, že ho nič o mne nezaujíma, nikdy sa nesnaží niečim ma potešiť, nijako neprejavuje svoje city....Ja by som jeho osobnosť charakterizovala takto:
- je tichý, vždy kľudný, nikdy sa nerozčúli, hlavne aby bol klud a aby mal s každým pokoj a bol za dobre. A najväčší problém je že on nijako neprejavuje svoje city a pocity, ani tie negatívne a ani pozitívne, málo hovorí o sebe, o svojich problémoch o tom čo ho potešilo, čo ho trápi. Často klame a aj vo veciach úplne nepodstatných, teda u veciach kde je úplne jedno akú verziu mi povie. Ale klame často aj vo veciach
dôležitých, mám pocit že si vôbec neuvedomuje, že tým ubližuje. Ďalší je závažný problém je podľa mňa jeho sexuálna závislosť, aspoň ja som to takto zhodnotila, možno nesprávne, možno by sa k tomu mal vyjadriť
nejaký psychiater. Je veľmi ťažké veriť v nejakú spoločnú a normálnu budúcnosť s takýmto človekom. Rozprávala som sa o tom s ním, dokonca sme aj spolu spísali tie jeho problémy a vlastne mi to sám nadiktoval, taže si to aj veľmi dobre uvedomuje. Napísali sme tento zoznam, toto sú veci, ktoré sám označil za problémy:
-stres
-strach z komplikácií
-neschopnost prejavovat emocie, ani negativne a ani pozitívne
-poruchy prisposobenia sa
-sex.závislosť
-strata záujmu o život
-syndróm vyhorenia
-nekomunikatívnosť
-negatívny prístup ku všetkému
-nadmerná sex. túžba
Ja to tak cítim, že tieto jeho problémy musia byť následkom nejakej psychickej poruchy a preto, že ho mám rada by som mu chcela pomôcť a verím, že aj náš vzťah sa týmto zlepší a viem že vo vnútri je on dobrý človek. Prosím Vás týmto o radu, jedná sa o psychickú poruchu? Aké riešenie by ste navrhovali, a či sa to dá vôbec riešiť...
Dakujem