zufala a zavisla

zufala a zavisla

Odoslaťod yogi » Ut Sep 29, 2009 9:24 pm

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu, pretoze sama si neviem pomoct a znamym sa nemozem zdoverit. Som velmi nestastna zo zivota, nedokazem sa z nicoho tesit, casto ma pochyti zial az sa mam chut rozplakat. Som dost precitlivela,no najma po hadkach s partnerom sa casto rozrusim,tak na upokojenie beriem tabletky Lexaurin. Mam pocit ze uz som na nich trochu zavisla. Bojim sa co bude dalej, nechcem sa utrapit a takto prist o svoju mladost. Vopred Vam dakujem.
yogi

Založený: Ut Sep 29, 2009 9:10 pm

Re: zufala a zavisla

Odoslaťod Richard Gróf » St Sep 30, 2009 11:28 am

Zavislost na lexaurine by stalo za to rozhodne konzultovat so psychiatrom, lebo ta sa moze naozaj vytvorit pri nadmernom zneuzivani lieku. Urcite to nie je trvaly sposob, ako riesit svoju zivotnu situaciu. Zda sa, ze vo Vasom pripade lexaurin skor hasi dosledky, ako riesi priciny.

Ked opisujete nestastie zo zivota, placlivost a neschopnost tesit sa, je urcita pravdepodobnost, ze mozete mat depresiu za predpokladu, ze Vas toto rozpolezenie drzi viac ako 2 tyzdne - teda nie je len (niekolkohodinovou) reakciou na hadku. Pravdepodobnost moze byt este vacsia, ak uvedene priznaky sprevadzaju aj ine symptomy ako napr. poruchy spanku, poruchy stravovania, vycerpanost - strata energie, sebaobvinovanie, tazkosti sustredit sa a ine. Diagnoza vsak musi byt potvrdena psychiatrom, ktory musi vylucit aj ine mozne priciny vratane somatickych ochoreni, ktore maju podobny obraz ako depresia. Pisem o tom preto, lebo ak by sa jednalo o depresivny stav, liecba anxiolytikami (lexaurin) sa moze minat ucinkom... a je vhodnejsie uvazovat o antidepresivach, ktore dokazu naladu stabilizovat dlhodobo a nie su navykove. Tieto otazky vsak treba naozaj konzultovat vyhradne s lekarom.

Tak ci tak, farmakoterapeuticka liecba Vam moze pomoct s naladou, ale ak tato nalada prameni z neriesenych, otvorenych problemov v zivote, napatych vztahov, pripadne zo samotnej osobnosti (sposobu nazerania na svet, sebavedomia a zvykov) tazkosti mozu recidivovat, stale sa opakovat. Antidepresiva alebo lieky na uzkost (anxiolytika) len pomozu odstranit/otupit neprijemne pocity (uzkost a smutok), ale neprinesu zakonite tie dobre (radost, naplnenie, blizkost ...). Asi viete, aka bude mat moja odpoved zaver.... Psycholog moze z dlhodobeho hladiska velmi pomoct. Nepovie Vam recept na stastie, ale vzajomnou spolupracou mozete spolu hladat cestu, ako sa oslobodit z prave Vasho trapenia a "zachranit mladost". Moze Vam byt uzitocnym sprievodcom. Zelam vela odvahy.
....viac o autorovi prispevku na http://www.onlinepsycholog.sk/o_mne.html
Richard Gróf
Site Admin

Založený: Pi Júl 03, 2009 3:05 pm

Naspäť na Depresia a smútok